Полезни съвети за правилна експлоатация и поддръжка на дограмата

Монтирали са Ви нови PVC врати и прозорци, с което ще постигнете по-добра енергийна ефективност и топлоизолация в жилището си, но за да функционират нормално и безпроблемно по дълго време е необходима поддръжка. Тук ще Ви представим няколко полезни съвета как да направите това. 

поддръжка на дограма

Почистване на дограмата

Периодично почиствайте с топла сапунена вода рамките на дограмата, за да премахнете мръсотията и атмосферните отлагания. За премахване на по-упорити  петна може да използвате по-силен препарат (Меглио). Не използвайте абразивни препарати, те ще наранят дограмата!

Подсушаване и почистване при образуван конденз и мухъл.

Уплътнения

Внимавайте при почистване на дограмата да не нараните уплътненията или да се извадят от каналите, ако това се случи може да се опитате да ги плъзнете обратно на мястото им. Ако забележите липсващи или скъсани уплътнения свържете се със специалист за ремонт на дограма да ги възстанови, тъй като това нарушава изолационните функции на вашите врати и прозорци. 

Смазване

По време на експлоатацията на вратите и прозорците е необходима периодична поддръжка, настойка (реглаж, особено при преминаване от топло в студено време) и проверка на техническата изправност на всички движещи се елементи в механизмът на дограмата. 

Редовната поддръжка на откритите метални части чрез отстраняване на прах и песъчинки ще им помогне да работят изправно по-дълго време. Освен това в резултат на експлоатационните и атмосферните условия, движещите се механични части на прозорците и вратите изискват периодично смазване.

Правилна експлоатация на дръжките на дограмата

Дръжките трябва да се проверяват периодично, за да се гарантира, че винтовете, които ги придържат към крилото са затегнати. Ако е необходимо, затегнете с помощта на подходяща отвертка. Не стягайте прекалено много, тъй като това може да наруши работата на заключващия механизъм. 

Плъзгащи механизми

Релсите трябва да се поддържат чисти за безпроблемно движение. 

Въпреки добре поддържаната и качествено експлоатирана дограма могат да възникнат проблеми (счупване на механизъм, което да доведе до невъзможност за отваряне или затваряне на дограмата и пр.), които са в резултат на други фактори (амортизация на елементите, качеството на механизмът, др.), което да наложи ремонт на Вашите врати и прозорци.  

Ремонт на алуминиева и ПВЦ дограма

За съжаление дори и при добре поддържани части може да се стигне до повреда на дограмата поради износване на елементите през годините. За щастие при навременна реакция почти всяка повреда е поправима. 

ВАЖНО: В никакъв случай не се опитвайте да поправите повредата сами, тъй като това може да доведе до по-сериозен проблем и оскъпяване на ремонта

Смяната на панти, дръжки, част от механизмът или целия обков, монтаж на двуосов или секюрити обков са част от нещата, които могат да бъдат направени по време на ремонт на дограмата. 

Сервизният екип на RMK Service е специализиран в извършването на ремонт на алуминиева и ПВЦ дограма, с дългогодишен опит и преминали обучения в тази област. Ние Ви предлагаме бърза реакция, индивидуално отношение и решение на всеки проблем, коректно и качествено изпълнение.