Разлики, предимства и недостатъци между алуминиева и ПВЦ дограма

 

Вече в почти всеки дом има частично или изцяло подменена дограма. 

Ако и на вас ви предстои смяна на остарялата и неенергоефективна дървена дограма с нова, и трябва да вземете решение, каква да е тя, ви предлагаме една полезна статия за разликата между алуминиевите и ПВЦ врати и прозорци, техните предимства и недостатъци.

 1. Изолационни качества – най-важният признак

Една от основните причини за смяна на дограмата е недостатъчната топло и шумоизолация. Безспорно с по-добри топлоизолационни качества е ПВЦ профила. С пластмасовата дограма се постигат високи топлоизолационни стойности при значително по-ниска цена в сравнение с алуминиевата. Освен това ъглите на PVC дограмите се лепят, което предотвратява духане през тях, това допълнително подобрява нейната топлоизолация.

Разбира се, основния проблем на по-голямата част от домакинствата “конденза” също зависи от вида на дограмата.

 • алуминиевият профил по-лесно кондензира влага, тъй като е по-студен;
 • при ПВЦ дограмата, повърхността на пластмасовите прозоречни профили отвътре е по-топла в сравнение с алуминиевите, което води до по-малка вероятност за образуване на влага. 

Като тук не трябва да се забравя, че не само вида на дограмата е причина за конденза в едно жилище, има много други фактори, които оказват влияние – стъклопакет, отопление на жилището, изолация – вътрешна или външна и пр.

Шумоизолация – PVC прозорците и вратите осигуряват чудесна изолация на звука и позволяват на човек да има по-тихи помещения. По отношение на алуминиевите прозорци и врати, звукоизолирането е ниско в сравнение с PVC.

 1. Цената!

По отношение на ценовите нива алуминиевата дограма определено е по-скъпа в сравнение с пластмасовата.

 1. Живот на алуминиевата и ПВЦ дограма

И двата вида дограми имат дълъг експлоатационен живот. 

 • алуминиевата – около 60 години;
 • ПВЦ – около 25 – 30 години.

Да отбележим и два недостатъка на ПВЦ дограмата

 • По-бързо стареене на материала;
 • По-лесна податливост на повреди при големи температурни амплитуди. Те могат да доведат до увреждане и дори изкривяване на профила.

Като това до голяма степен зависи от начина на експлоатация и поддръжка. С правилната профилактика и навременно отстраняване на евентуален проблем, животът на дограмата се удължава. 

 1. Дизайн и уют!

 • Дизайн – По правило за модерен интериор или модернистична архитектура повече подхожда алуминиевата дограма. Ако се търси уют и топлина– пластмасовата дограма е точното решение;
 • Разнообразие от цветове – Разнообразието от цветове и стилове, които се предлагат, както в алуминиевите, така и в PVC прозорците и вратите, може да се каже, че са равни. Като може би малко по-голямо разнообразие има при алуминиевата дограма. 
 1. Ремонт и поддръжка 

Ние като фирма специализирана в ремонт и поддръжка на алуминиева и ПВЦ дограма, обръщаме внимание на този важен детайл. 

Определено ПВЦ дограмата дава по-голямо пространство за маневриране и възможности за ремонт при евентуална повреда, смяна на износени елементи и обков и/или други проблеми. 

На база на всичко изложено до момента, може да заключим, че като цяло алуминият и PVC са чудесни възможности за вашите прозорци и врати (с малък наклон на везните към PVC профилите). Разбира се Вие трябва да изберете този вариант, който отговаря на Вашите изисквания и нужди.

Последен, но не и по важност съвет при избора на дограмата е задължително да се обърнете към специалист за съвет и професионална консултация.